Tehnica de antrenament cu zgarda electrica

Publicat: mai 17, 2018

Categorie: Articole

Dresarea unui câine cu o zgarda electrica ar putea fi impartita in doua faze. Prima faza are loc acasa unde câinele se familiarizeaza cu zgarda ,nu se concentreaza asupra zgomotelor din jur si se concentreaza asupra dvs. A doua faza are loc afara. Acest antrenament este mai complicat si necesita experienta din prima faza. Dintr -o data nu sunteti singurul obiect de atentie pentru câine. Are in jurul sau si alte elemente care ii atrag atentia. In urmatoarele rânduri vom prezenta ambele faze si cateva trucuri pentru a nu face din zgarda electronica doar un instrument de pedeapsă. Retineti ca aceasta zgarda electronica nu trebuie sa fie parte din el pe tot parcursul vietii ,ci doar un instrument temporar pentru a dezvata obiceiurile proaste sau a invata comenzi. Câinele trebuie sa treaca foarte usor de la comenzile fara zgarda la comenzile cu zgarda. Si mai presus de toate cand câinele merge in sensul pozitiv nu folositi zgarda pentru a pedepsi.

Cum sa: La inceput lucrati cu zgarda oprita. Împartiti antrenamentul de exemplu in zece runde. Fiecare rundă va contine cateva comenzi pe care le-ati invatat bine cum ar fi sezi ,culcat etc. Repetati cu el aceste comenzi calm, usor si mai ales cu atitudine pozitiva. Nu uitati sa laudati foarte mult câinele. Treptat, adaugati situatii mai dificile in urmatoarele runde. Lasa-l sa te asculte de la o distanta mai mare ,sa aiva in jurul sau elemente care ii pot distrage atentia. Treptat ar trebui sa mimezi mediul in aer liber. Numai atunci când câinele raspunde la comenzi dupa dorinta dvs ii faceti cunostinta cu zgarda. In urmatoarele runde veti folosi zgarda la nivele inferioare.

Faza 1 - acasa

Tehnica este simpla. La zgarda pornita setati nivelul cel mai scazut posibil. Va recomandam vibratiile. Oferiti câinelui comenzi simple pe care stiti ca le stie si le-ati practicat deja cu atentie. Acum partea importanta vine - când dati comanda apastai butonul de comanda. Depuneti un efort maxim ca atunci cand câinele va aude sa eliberati butonul de comanda cat mai curand posibil. De exemplu spuneti -sezi- si apasati butonul de comanda. Impingenti usor cainele in pozitia sezut si eliberati butonul. Când eliberati butonul, laudati-l. Pe urma eliberati câinele.

Cresteti treptat dificultatea. De exemplu mariti distanta dintre dvs si câine .De asemenea puteti prelungi timpul de antrenament. Asigurati-va ca zgarda dresaj este setata tot timpul la cel mai mic sau mai scazut nivel.

Dupa mai multe runde reusite ,incepeti sa dati drumul butonului de comanda mai intarziat. Acest lucru ii da câinelui sansa de a castiga inn fata zgrazii. In acest fel il invatati sa asculte in mod eficient si rapid. Oferiti-i comntrolul asupra zgarzii. Câinele face exact ceea ce doriti sa faca dar in acelasi timp se gandeste ca el este cel care hotaraste. Este una din formele de conditionare operativa (asa-numita invatare prin succes) pe care acum zeci de ani a conceput -o B. F. Skinner. Este modalitatea perfecta de a prelua controlul comportamentului câinelui dvs.

Faza 2 – afara

Cand câinele reuseste sa va asculte perfect la nivelul cel mai scazut, treceti la urmatorul nivel de antrenament. Luati câinele afara, cel mai bine in locul unde nu percepe multe zgomote inconjuratoare .pentru moment lasati receptorul oprit dar la emitator setati aceeasi intensitate la care câinele este obisnuit de acasa. Desigur incercam sa evitam o intesnsitate mai mare. Bineînteles daca animalul nu reactioneaza afara la intensitatea cu care este obisnuit ,trebuie sa mariti cu putin intensitatea. Deoarece acesta este un mediu nou putteti incepe cu zgarda de la inceput. Repetati cu el comenzile pe care acasa le-a executat perfect. De indata cum apare o problema folositi zgarda de dresaj electrica. Urmati aceeasi pasi ca si la dresajul in casa. Nu uitati sa intarziati folosirea butonului de comanda. Rezultatele vor veni mult mai repede. De fiecare dat cand schimbi locul de antrenament va trebui sa incepi cu cele mai simple comenzi. Vi se poate parea o pierdere de timp dar credeti ca va merita. Rabdarea in timpul antrenamentului este foarte importanta iar rezultatele vor aparea repede. La sfarsit vom avea un câine care nu va fi dependent de zgarda electronica si asta este ceea ce am dorit sa obtinem.

Cititi de asemenea Cum sa alegeti o zgarda de dresaj electrica.